Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Λίμνη Βουλιαγμένης

Βόλτα στη Λίμνη της Βουλιαγμένης Αττικής Τώρα πια υπάρχουν διάφορες διαδρομές για να φτάσεις στη Λίμνη της Βουλιαγμένης ξεκινώντας απ’ την Αθήνα. Η παλιά, κλασική διαδρομή είναι Κηφισίας (αν έρχεσαι απ’ τα βόρεια προάστεια) και μετά Βουλιαγμένης, όπου, στα πηγαδάκια κάνεις αριστερά (προσοχή, πας μια λωρίδα δεξιότερα, για να μην βγεις για Βάρη).

Λίμνη της Βουλιαγμένης
Η άλλη διαδρομή είναι από Κατεχάκη και η τρίτη διαδρομή είναι να πας από Αττική Οδό, να βγεις στην έξοδο Κορωπίου και μετά να πας δεξιά, προς Γλυφάδα. Αφού φτάσεις στο ύψος «Πηγαδάκια», συνεχίζεις, περνάς στ’ αριστερά σου την πλατεία της Βουλιαγμένης και συνεχίζεις μέχρι το επόμενο αριστερόστροφο φανάρι. Εκεί κάνεις αριστερά και παρκάρεις στο μεγάλο υπαίθριο πάρκινγκ της λίμνης, που είναι δωρεάν. Μπορείς να πας και μέχρι πιο κάτω με το αυτοκίνητο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεις να παρκάρεις.

Η καφετέρια της λίμνης είναι κάπως τσιμπημένη στις τιμές, αλλά το θέαμα της λίμνης θα σε αποζημιώσει. Ανάλογα με την ώρα και την εποχή, μπορεί να πετύχεις το νερό κατάμαυρο έως και πρασινωπό. Τα παλιά χρόνια, υπήρχε για τους λουομένους ένα χοντρό σκοινί κατά μήκος της λίμνης, στην επιφάνεια του νερού, όπου πιάνονταν όταν ήθελαν οι λουόμενοι, για να ξεκουραστούν, μια και η λίμνη, επειδή δεν έχει τόσο αλάτι όσο η θάλασσα, δεν σε σηκώνει τόσο εύκολα και είναι πιο εύκολο να κουραστείς, αφού χρειάζεται να κολυμπάς συνεχώς για να επιπλέεις. Αργότερα, είχαν βάλει μια μεταλλική μπάρα για τον ίδιο λόγο.

Βέβαια, ειδικά η λίμνη της Βουλιαγμένης Αττικής έχει «επαφή» με το θαλάσσιο νερό κι έτσι το νερό της δεν είναι ολότελα γλυκό, οπότε επιπλέεις πιο εύκολα. Προς τα δεξιά της λίμνης, στο βάθος, υπάρχει μια σπηλιά. Εκεί πηγαίνουν κυρίως οι έμπειροι δύτες. Η λίμνη της Βουλιαγμένης έχει ευεργετικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις, κυρίως ρευματικές και δερματικές. Επειδή η θερμοκρασία του νερού στη λίμνη της Βουλιαγμένης δεν πέφτει πιο κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, πολλοί επιλέγουν να συνεχίσουν εδώ τα μπάνια τους όλο το χρόνο, όταν κρυώνει η θάλασσα. Βέβαια, εδώ το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ.

Επίσης έχεις τον περιορισμό να μην είσαι αλειμμένος με αντιηλιακό, για να μην καταστρέφεται η ζωή μέσα στη λίμνη και να μην ρυπαίνεται. Εδώ χτυπήσαμε μια ευαίσθητη περιοχή. Κατά καιρούς έχουν γίνει μετρήσεις και έχουν βρεθεί κολοβακτηρίδια. Αυτό συμβαίνει κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τον Ιούνιο τα νερά είναι εντελώς καθαρά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ρίξει μέσα στη λίμνη και κάτι μικρά μαύρα ψαράκια, που μόλις μπαίνεις μέσα, έρχονται και τρώνε το νεκρό δέρμα από τα πόδια σου, δηλαδή, τις πέτσες που θα πλήρωνες στην πεντικιουρίστα να σου καθαρίσει. Αυτά τα ψαράκια δεν είναι καθόλου ενοχλητικά. Αν τα αφήσεις να κάνουν τη δουλειά τους (δηλαδή, τη δική σου), το μόνο που νιώθεις είναι ένα ευχάριστο μασαζάκι. Όμως, όσο κολυμπάς, δεν σε πλησιάζουν. Για να έρθουν κοντά σου, θα πρέπει να μείνεις ακίνητος / ακίνητη.

Πάνω ακριβώς από τη λίμνη της Βουλιαγμένης, αν θέλεις να περπατήσεις λίγο, υπάρχει το νεκροταφείο της Βουλιαγμένης, με εκπληκτική θέα, αν μπεις μέσα. Η εκκλησία είναι του Αγίου Βασιλείου. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ταφεί εδώ είναι και ο σχεδιαστής Billy Bo, που έφυγε απ’ τη ζωή σε πολύ νεαρή ηλικία. Συνεχίζοντας δεξιά, κατηφορίζεις προς τη Βάρκιζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου